Gratis patroon winterse set LUUK

Gratis patroon winterse set LUUK

Home » Gratis patroon winterse set LUUK

Afgelopen winter heb ik een enorme zoektocht gehad naar de perfecte muts en sjaal voor de wat oudere jongens, met name mijn tweeling. Het moet uiteraard super stoer zijn, en niemand mag zien dat mam hem gewoon zelf gemaakt heeft natuurlijk.. haha

Eigenlijk kon ik helemaal niets vinden. Dus besloot ik zelf maar wat te bedenken. 1 ding was zeker, het moest een colsjaal en een slouchy muts worden. Want colsjaals zijn weer helemaal in, ook voor de jongens en mannen. En zo’n slouchy is wel gaaf als je een kuif of lok hebt. Dan kan hij er mooi buiten uitsteken!

De colsjaal was nog niet heel lastig, maar om er een passende muts bij te haken was nog iets lastiger. Maar eigenlijk is hij goed te maken, ook voor beginnend hakers. Mijn Luuk wilde hem wel even showen voor jullie.

Ik heb besloten voor jullie het patroon in alle maten mogelijk uit te werken, zodat jullie voor al jullie zoons, kleinzoons, neefjes en mannen ook zo’n stoere winterse set kunnen haken. Het is zeker niet moeilijk, alleen zoals altijd goed blijven tellen!

Mijn set maakte ik van 2 bollen Royal van de Zeeman in iets meer dan 5 uur! Dus ook nog eens een snel werkje. Leuk om er bij te doen voor kerst, Sinterklaas of een (kinder)verjaardag. Voor 2-3 euro maak je een uniek cadeautje.

En jullie weten het, Vragen stellen mag altijd! Laat me zeker weten wat je ervan vindt! Dit patroon mag volop gedeeld worden, link alleen even naar mijn blog of vermeld mijn naam (LauraHaakt) in je bericht.

Veel haakplezier!

Haakpatroon Muts LUUK

Om verschillende maten te krijgen, gebruikte ik een andere maat haaknaald voor iedere muts. Ik deed dat als volgt:

Baby: Hoofdomtrek 35 cm: Haaknaald 3,5 mm

Peuter: Hoofdomtrek 40 cm: Haaknaald 4 mm

Kids: Hoofdomtrek 45 cm: Haaknaald 5 mm

(Tieners): Hoofdomtrek 50 cm: Haaknaald 4 mm

(Volwassenen): Hoofdomtrek 55 cm: Haaknaald 5 mm

Wat heb je nodig: Een haaknaald in de juiste maat, een stopnaald, 1 bol Royal van Zeeman of een ander vergelijkbaar garen.

LET OP! De juiste steken voor TIENERS EN VOLWASSENEN zijn vetgedrukt en staan tussen haakjes!

Begin met een magische ring, haak in de ring:

Toer 1: 4 lossen (telt als 1e stokje en 1 losse), 1 stokje, 1 losse, 9x (11x). Sluit de ronde met een halve vaste in de 3e beginlosse. (10 stokjes en 10 lossen) (12 stokjes en 12 lossen).

Toer 2: Begin met een halve vaste in de lossenruimte, 4 lossen, 1 stokje, 1 losse in dezelfde lossenruimte. * 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en 1 losse* in iedere lossenruimte. Sluit deze toer door een halve vaste te maken in de 3e beginlosse. (20 stokjes en 20 lossen) (24 stokjes en 24 lossen)

Toer 3: Herhaal toer 2. (40 stokjes en 40 lossen) (48 stokjes en 48 lossen)

Toer 4: Begin met een halve vaste in de 1e lossenruimte. 4, lossen, 1 stokje en 1 losse in de volgende lossenruimte en iedere volgende lossenruimte tot je rond bent. Sluit weer af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Baby en Peuter: Toer 5 t/m 11: Herhaal toer 4

Kids en Tiener: Toer 5 t/m 13: Herhaal toer 4

Volwassenen: Toer 5 t/m 15: Herhaal toer 4

In deze toeren kun je eenvoudig je muts verlengen door er gewoon wat extra toeren bij te haken. Hoe ver je wilt gaan is geheel aan jou. Je kunt hem zo nog meer slouchy maken doordat hij aan de achterkant wat meer naar beneden komt te hangen.

Toer 12, 14 of 16: 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek. 7x (9x) 1 vaste in elk stokje en elke lossenruimte, 1x 1 stokje en 1 lossenruimte samenhaken, * 8x (10x) 1 vaste in elk stokje en elke lossenruimte, 1x 1 stokje en 1 lossenruimte samenhaken* herhaal van * tot * tot je helemaal rond bent. Sluit af met een halve vaste in de beginlosse. (72 vasten) (88 vasten)

Baby, Peuter: Toer 13& 14: 3 lossen, 1 stokje in iedere vaste, sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse, (72 stokjes)

Kids, Tiener: Toer 15 t/m 17: 3 lossen, 1 stokje in iedere vaste, sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.(72 stokjes) (88 stokjes)

Volwassenen: Toer 17 t/m 20: 3 lossen, 1 stokje in iedere vaste, sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse. (88 stokjes)

Voor alle maten is de laatste toer hetzelfde:  1 losse, haak een vaste in iedere steek, sluit af met een halve vaste in de beginlosse. (72 vasten) (88 vasten). Werk de draadjes weg met je stopnaald.

Tijdens de rondes stokjes en vasten kun je de maat hoofdband aanpassen door meer of minder te minderen. Meet altijd eerst even het hoofdje op, en maak de muts ongeveer 3cm kleiner dan de hoofdomtrek. Dit in verband met mee rekken.

 

Haakpatroon Colsjaal LUUK

Wat heb je nodig: Een haaknaald 5mm, 2 bollen Royal van de Zeeman ( of anders passend garen) en een stopnaald.

Voor de opzetlossen:

Baby en Peuter: 150 lossen, sluit de ring met een halve vaste zonder de ketting te draaien

Kids: 200 lossen, sluit de ring met een halve vaste zonder de ketting te draaien

Tiener: 250 lossen, sluit de ring met een halve vaste zonder de ketting te draaien

Volwassenen: 300 lossen, sluit de ring met een halve vaste zonder de ketting te draaien

Toer 1: 3 lossen, haak in iedere losse 1 stokje, sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Toer 2: 4 lossen ( telt als 1 stokje en 1 losse), 1 stokje overslaan, 1 stokje. * 1 losse, 1 stokje overslaan, 1 stokje *. Herhaal van * tot * tot je helemaal rond bent. Sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Baby: Toer 3 t/m 6: 4 lossen, sla de lossenruimte over en haak 1 stokje in het eerstvolgende stokje. Haak nu in ieder stokje van de vorige toer een stokje, met een tussenruimte van 1 losse. Sla hierbij de lossenruimtes van de vorige toer over. Je zult zien dat een soort ruitjespatroon ontstaat, zoals in de muts. Sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Peuter: Toer 3 t/m 8: 4 lossen, sla de lossenruimte over en haak 1 stokje in het eerstvolgende stokje. Haak nu in ieder stokje van de vorige toer een stokje, met een tussenruimte van 1 losse. Sla hierbij de lossenruimtes van de vorige toer over. Je zult zien dat een soort ruitjespatroon ontstaat, zoals in de muts. Sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Kind: Toer 3 t/m 10: 4 lossen, sla de lossenruimte over en haak 1 stokje in het eerstvolgende stokje. Haak nu in ieder stokje van de vorige toer een stokje, met een tussenruimte van 1 losse. Sla hierbij de lossenruimtes van de vorige toer over. Je zult zien dat een soort ruitjespatroon ontstaat, zoals in de muts. Sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Tiener en volwassene: Toer 3 t/m 15: 4 lossen, sla de lossenruimte over en haak 1 stokje in het eerstvolgende stokje. Haak nu in ieder stokje van de vorige toer een stokje, met een tussenruimte van 1 losse. Sla hierbij de lossenruimtes van de vorige toer over. Je zult zien dat een soort ruitjespatroon ontstaat, zoals in de muts. Sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De laatste toer is voor iedere maat hetzelfde: 3 lossen, 1 stokje in iedere steek, sluit af met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Uiteraard kun je ook bij dit patroon weer volop variëren in lengte en breedte. Wat ik opgeschreven heb zijn zoals altijd maar richtlijnen. Zorg wel dat je altijd begint met een even aantal lossen.

Veel haakplezier!

Liefs, Laura